Een lichtstudie en de opmaak van een lichtplan voor bedrijfsruimtes is een gedetailleerd onderzoek dat de strategische plaatsing van verlichtingselementen weergeeft om optimale verlichting te bieden voor werkplekken, looppaden en andere functionele gebieden binnen een bedrijfsomgeving, rekening houdend met esthetiek, energie-efficiëntie en de behoeften van de gebruikers.
Toepassingen
Een lichtplan wordt niet alleen voor particuliere woningen opgemaakt, maar ook voor professionele ruimtes. Denk maar aan de opmaak van een lichtplan voor winkels, magazijnen, productieruimtes, kantoren enz…
Intakegesprek & lichtadvies
Vooraleer gestart wordt met de opmaak van een lichtplan zal de lichtexpert een kort kennismakingsgesprek voeren met de opdrachtgever.
Belangrijk is om te weten of het gaat om een installatie in een nieuwbouwproject of eerder een lichtrenovatie. Het kan zijn dat er van het bestaand gebouw reeds een plan aanwezig is dat gebruikt kan worden om de verlichting in kaart te brengen. Dient er een relighting te gebeuren, dan wordt er gewerkt aan een verlichtingsinstallatie die reeds bestaat. Bij nieuwbouw heeft de verlichtingsexpert quasi carte-blanche, maar bij een bestaande verlichtingsinstallatie moet er het een en ander onderzocht worden. Een lichtadviseur zal het volgende nagaan:
- dient er binnen- of buitenverlichting geplaatst te worden;
- inventarisatie bestaande verlichtingarmaturen en lampen;
- inventarisatie elektriciteit & bekabeling;
- montage mogelijkheden;
- hoogte & afwerking plafonds;
- lichtsterkte bestaande verlichting;
- lichtinval en sterkte daglicht;
- bestaande aansluitingspunten;
- …
Vooraleer een plan opgemaakt kan worden, is het mogelijk dat er meerdere plaatsbezoeken dienen plaats te vinden. Het is ook belangrijk dat je als opdrachtgever zo veel mogelijk documenten kan voorleggen inzake de elektrische lichtinstallatie.
Stappenplan opmaak lichtplan
Na het intakegesprek wordt de lichtbehoefte bepaald, de opmaak van de plattegrond én de soorten LED-verlichting die geschikt zijn. Gaandeweg geeft de lichtexpert lichtadvies om een bruikbaar lichtplan op te kunnen maken.
1. Lichtbehoefte bepalen
De lichtbehoefte voor bedrijfsverlichting wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren en overwegingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:
- Type activiteit: Het type activiteit dat in de ruimte wordt uitgevoerd, is een cruciale factor bij het bepalen van de lichtbehoefte. Bijvoorbeeld, gedetailleerd werk zoals lezen of technische taken vereist meer verlichting dan algemene werkzaamheden zoals vergaderen.
- Werkomgeving: De omgeving waarin het werk wordt uitgevoerd, speelt ook een rol. Bijvoorbeeld, in industriële omgevingen waar precisie en veiligheid belangrijk zijn, kan er behoefte zijn aan helderdere verlichting om zichtbaarheid te verbeteren en ongelukken te voorkomen.
- Normen en richtlijnen: Er zijn industrienormen en richtlijnen die de minimale verlichtingsniveaus voorschrijven voor verschillende soorten werkplekken. Deze normen worden gebruikt als referentiepunten bij het bepalen van de lichtbehoefte.
- Taken en functies: De specifieke taken die worden uitgevoerd in verschillende delen van de ruimte bepalen ook de vereiste verlichtingsniveaus. Bijvoorbeeld, bureaus waarop gedetailleerd werk wordt uitgevoerd, kunnen meer gerichte verlichting nodig hebben dan een ontvangstruimte.
- Ergonomische overwegingen: Verlichting kan een aanzienlijke impact hebben op het comfort en de gezondheid van werknemers. Daarom worden ergonomische overwegingen, zoals het voorkomen van verblinding en het verminderen van visuele vermoeidheid, meegenomen bij het bepalen van de lichtbehoefte.
- Esthetische doelen: Naast functionele aspecten kan ook de esthetische uitstraling van de ruimte een rol spelen bij het bepalen van de lichtbehoefte. Sfeerverlichting kan bijvoorbeeld worden toegevoegd om een aangename ambiance te creëren in ontvangstruimtes of lounges.
2. Opmaak plattegrond
Een lichtexpert zal bij het opstellen van een verlichtingslichtplan voor bedrijven verschillende elementen en aspecten in overweging nemen en deze in het plan opnemen. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen die een lichtexpert kan tekenen en beschrijven op een lichtplan:
- Lay-out van de ruimte: De lichtexpert zal de lay-out van de bedrijfsruimte(s) in kaart brengen, aan de hand van een opmeting ter plaatse. Inclusief de afmetingen, indeling van muren, plafonds, en eventuele andere relevante structurele kenmerken. Hiervoor wordt speciale software gebruikt.
- Plaatsing van armaturen: De lichtexpert zal aangeven waar de armaturen moeten worden geplaatst om optimale verlichting te bieden. Dit omvat zowel de locaties van basisverlichting, functionele verlichting als sfeerverlichting.
- Type armaturen: Voor elk gebied of zone zal de verlichtingsexpert het type armaturen specificeren dat het meest geschikt is voor de beoogde functie en de verlichtingsbehoeften van dat specifieke gebied. Dit kan onder andere plafondarmaturen, wandarmaturen, hanglampen, inbouwspots, enzovoort omvatten.
- Lichtniveaus: De lichtadvideur zal aangeven welke lichtniveaus vereist zijn voor verschillende delen van de ruimte, zoals werkplekken, gangen, ontvangstgebieden, enzovoort. Dit omvat zowel de gemiddelde verlichtingsniveaus als de minimale en maximale niveaus die nodig zijn voor comfort en veiligheid.
- Kleurtemperatuur en kleurweergave: Afhankelijk van de specifieke behoeften en het gebruik van de ruimte, zal de expert de gewenste kleurtemperatuur en kleurweergave-index (CRI) specificeren om de juiste sfeer en visueel comfort te creëren.
- Bediening en regeling: Het lichtplan kan ook details bevatten over de bedienings- en regelsystemen die worden gebruikt om de verlichting aan te sturen, zoals dimmers, bewegingssensoren, tijdschakelaars, enzovoort.
- Energie-efficiëntie: Een licht professional zal ook streven naar een energie-efficiënt ontwerp door het gebruik van energiezuinige armaturen, LED-technologie en andere duurzame verlichtingsoplossingen te bevorderen.
3. Soort bedrijfsverlichting kiezen
Basisverlichting, functionele LED-verlichting en LED-sfeerverlichting zijn allemaal verschillende soorten verlichting die in bedrijven worden gebruikt, elk met hun eigen doel en kenmerken.
- Basis bedrijfsverlichting
Basisverlichting is de algemene verlichting die gelijkmatig over een ruimte wordt verspreid om de basisverlichtingsbehoeften te vervullen. Het doel van basisverlichting is om een gelijkmatige lichtniveaus te bieden voor een comfortabele en functionele werkomgeving. Vaak worden hiervoor LED-plafondarmaturen of LED-stralers gebruikt die een breed gebied kunnen verlichten met helder, gelijkmatig licht. Basisverlichting is essentieel voor het verlichten van gangen, hallen, kantoren en andere werkruimtes waar algemene verlichting nodig is. - Functionele bedrijfsverlichting
Functionele LED-verlichting is gericht op het vervullen van specifieke taken of functies in een bedrijfsomgeving. Deze verlichting is ontworpen om gerichte verlichting te bieden op bepaalde werkplekken of taken, zoals bureaus, werkbanken of productielijnen. Ze kunnen verstelbaar zijn om de richting en intensiteit van het licht aan te passen aan de behoeften van de taak. Functionele LED-verlichting is energiezuinig en heeft vaak een langere levensduur dan traditionele verlichting, waardoor ze kosteneffectief zijn voor bedrijven op lange termijn. Veel toegepaste verlichting zijn de LED-lijnverlichting en de LED-railverlichting. - Sfeer bedrijfsverlichting
LED-sfeerverlichting is ontworpen om de sfeer en ambiance in een bedrijfsruimte te verbeteren. In tegenstelling tot basisverlichting en functionele verlichting, ligt de nadruk bij sfeerverlichting niet zozeer op het leveren van helder, functioneel licht, maar eerder op het creëren van een bepaalde atmosfeer. Deze verlichting kan worden gebruikt in wachtruimtes, ontvangstruimtes, vergaderzalen of andere ruimtes waar een ontspannen of gezellige sfeer gewenst is. LED-sfeerverlichting kan variëren in kleur, intensiteit en stijl, afhankelijk van de gewenste sfeer en het ontwerp van de ruimte. Als sfeerverlichting wordt veel decoratieve LED-verlichting tegen het plafond of de wanden geplaatst.
Over het algemeen vullen deze drie soorten verlichting elkaar aan om een complete en veelzijdige verlichtingsoplossing te bieden voor verschillende behoeften binnen een bedrijfsomgeving.
Bruikbaar verlichtingsplan
Alle vergaarde informatie wordt in een bruikbaar lichtplan gegoten. Eens het lichtplan wordt goedgekeurd, kan het gebruikt worden door een erkend installatiebedrijf dat door onze lichtexperts wordt aanbevolen, of je kunt het gebruiken voor een elektricien waar je zelf mee in zee gaat.
Alle voordelen nog eens op een rij:
- een lichtstudie berekent het aantal armaturen dat nodig is voor een optimaal rendement en maximale kostenbesparing;
- een lichtstudie toont de benodigde hoeveelheid lux voor een optimale verlichting;
- zorgt voor een goede verdeling van de verlichting;
- geeft aan waar de armaturen komen te hangen;
- geeft duidelijk het verschil aan tussen sfeerverlichting, functionele- en basisverlichting;
- geeft een idee van het kostenplaatje ( aankoop + installatie )
Prijs opmaak zakelijk lichtplan
De prijs voor de opmaak van een lichtplan voor bedrijven hangt vooral af van de bestaande situatie, hoe meer ruimtes, hoe duurder. Ook de grootte van de ruimtes zal de kostprijs van een lichtplan bepalen daar er meer verlichtingsarmaturen zullen geplaatst moeten worden. Hou er ook rekening mee dat er meerprijs kan gevraagd worden voor de opmaak van een lichtstudie en eventuele verplaatsingskosten.
Sommige lichtexperts vragen een vaste prijs voor de opmaak van het plan, anderen gaan bijvoorbeeld € 1 per m² bedrijfsruimte aanrekenen. Over het algemeen dien je op een minimumkost van € 1.500 te rekenen voor de opmaak van een basis lichtplan voor bedrijven.
Vrijblijvende offerte
Ben je van plan om nieuwe LED-verlichting te laten plaatsen, vraag dan eerst een offerte aan.