Wie op zoek is naar gepaste LED-verlichting voor bedrijven, dient rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Wij sommen de belangrijkste op zodoende je de beste bedrijfsverlichting kiest.
Inventariseer de huidige situatie
Bekijk de huidige verlichtingssituatie in het bedrijf indien de bestaande verlichting aan vervanging toe is. Zeker als er nog lampen gebruikt worden die niet meer toegelaten zijn of de bekabeling, bediening of armaturen verouderd zijn.
Breng de huidige verlichtingsinstallatie in kaart en ga na wat de lichtbehoeften zijn in de verschillende ruimtes. Hou zowel rekening met de binnenverlichting met alle ruimtes zoals magazijn, lobby, werkruimte, archiefruimte, sanitaire ruimtes… als de buitenverlichting zoals buitenopslag, parkings, toegangswegen enz… Maak een lichtplan op en zet alle verlichtingspunten op het plan. Je kunt hiervoor ook een lichtexpert inschakelen of je maakt zelf het plan op met speciale software.
Breng het energieverbruik in kaart
Probeer na te gaan welke lichtbehoeften de ruimtes hebben en wat ze momenteel per ruimte verbruiken. LED-verlichting staat bekend om zijn energiezuinigheid. Probeer na te gaan welke lampen in welke ruimtes nog niet vervangen zijn door LED-verlichting. Soms is het niet nodig om kosten te maken als bepaalde ruimtes bijna niet gebruikt worden. Maak een inventaris van de energiebehoefte op ( bvb via Excel ) en vergelijk dit met het huidig verbruik. Hou ook rekening met de toekomst en eventuele uitbreidingen zodoende extra energieverbruik reeds in de installatie voorzien is. Hou steeds alle energiefacturen bij de hand. Je kunt ook steeds een energieaudit laten uitvoeren door een energie-expert.
Lichtkleur en intensiteit kiezen
Bepaal de gewenste kleurtemperatuur (bijvoorbeeld warm wit, neutraal wit, koel wit) en de benodigde lichtintensiteit voor verschillende ruimtes. Hier kun je een overzicht vinden welke kleurtemperatuur in welke soort ruimtes wordt toegepast. Je dient altijd een onderscheid te maken tussen sfeerverlichting en functionele verlichting. Uiteraard is laat je je het best bijstaan door een erkend studiebureau.
Laat een verlichtingplan opmaken
Laat een verlichtingsplan opmaken op basis van de benodigde lichtopbrengst en de optimale plaatsing van de nieuwe armaturen. Er bestaan tal van soorten LED-bedrijfsverlichting die kunnen voldoen aan jouw eisen. Overweeg ook eventuele aanpassingen aan de indeling van de ruimtes. Een lichtexpert staat je graag bij met de opmaak van een professioneel verlichtingsplan én geeft je advies welk type LED-lampen gebruikt kunnen worden. Bovendien dient de werkplaatsverlichting te voldoen aan de Europese norm NBN EN 12464-1 voor werkplekken binnen en NBN EN 12464-2 voor werkplekken buiten.
Normen en certificering controleren
Zorg ervoor dat de geselecteerde LED-verlichting voldoet aan relevante normen en certificeringen, zoals de Europese CE-markering. De CE-markering geeft aan dat de LED verlichting voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
Levensduur en garantie evalueren
Bekijk de levensduur van de LED-lampen en controleer of er een garantie wordt geboden. Langere levensduur en garantie zijn indicatoren van kwaliteit.
Energie-efficiëntie onderzoeken
Vergelijk het energielabel en de energie-efficiëntie van verschillende LED-producten om de meest energiezuinige optie te kiezen.
Kosten-batenanalyse maken
Maak een kosten-batenanalyse waarin de initiële investeringskosten en de verwachte energiebesparingen worden vergeleken. Houd ook rekening met eventuele premies of belastingvoordelen.
Leveranciers vergelijken
Vergelijk verschillende merken op basis van reviews, prijs en kwaliteit. Laat je je bedrijfsverlichting plaatsen door een erkend installatiebedrijf? Vraag dan offertes aan om de kosten in kaart te brengen hoeveel de projectverlichting zal kosten. Een offerte zal slechts na een voorafgaand een bedrijfsbezoek opgemaakt kunnen worden.
Installatieplanning
Plan de installatie zorgvuldig om de bedrijfsvoering zo min mogelijk te verstoren. Overleg met installateurs over de benodigde tijd en mogelijke belemmeringen.
Onderhoud verlichting en monitoring werking overwegen
Overweeg systemen voor monitoring en onderhoud om de prestaties van de verlichting in de gaten te houden en eventuele problemen snel op te lossen. Hiervoor kun je een professionele partner inschakelen die jou een onderhoudscontract kan aanbieden.
Testen en evalueren
Test de nieuwe LED-verlichting na installatie en evalueer of deze voldoet aan de verwachtingen. Pas indien nodig aan.
Door dit stappenplan te volgen, kun je de meest geschikte LED-bedrijfsverlichting selecteren en een efficiënte en duurzame verlichtingsoplossing voor jouw bedrijf realiseren.